Algemene voorwaarden

In deze voorwaarden wordt verstaan onder:


Voor alle aanbiedingen, verkopen en leveringen gelden de algemene bepalingen zoals hierna vermeld. Ook als door koper andere voorwaarden van toepassing worden verklaard, zullen deze voor verkoper niet gelden, tenzij dit uitdrukkelijk schriftelijk wordt overeengekomen. Door het vragen van een offerte en/of het plaatsen van een opdracht wordt de koper geacht deze algemene voorwaarden van verkoper te hebben aanvaard. Koper wordt geacht op de hoogte te zijn met de inhoud van deze algemene voorwaarden.

I. Aanbiedingen.

Alle aanbiedingen zijn vrijblijvend indien en voor zover door verkoper niet schriftelijk een termijn is genoemd waarin de aanbiedingen gelden. Niet bindend zijn alle gegevens die genoemd staan in afbeeldingen, catalogi, technische tekeningen en verdere gegevens die door verkoper zijn verstrekt.

II. Overeenkomsten.

Overeenkomsten betreffende de levering van zaken en/of diensten komen tot stand nadat de door verkoper gestuurde opdrachtbevestiging met eventuele berekeningen en tekeningen door koper voor akkoord zijn getekend en retour gezonden aan verkoper. Is deze bevestiging met eventuele berekeningen en tekeningen door koper niet binnen 8 dagen getekend retour gezonden, dan wordt de overeenkomst geacht tot stand te zijn gekomen volgens de opdrachtbevestiging met eventueel daarbij behorende tekeningen en berekeningen.

III. Prijzen.

IV. Levering en risico.

Voor de levering van zaken en/of diensten en de aanvaarding daarvan door de koper, geldt het volgende. Zie ook het bepaalde in artikel VIII.

V. Hoedanigheid, keuring en acceptatie.

VI. Tekeningen en berekeningen.

Als tekeningen en berekeningen betrekking hebben op de geleverde zaken die door verkoper worden geproduceerd, behoeft verkoper pas met de voorbereidende werkzaam-heden van de in opdracht gegeven zaken te beginnen, wanneer de koper schriftelijke goedkeuring heeft gegeven.

Als tekeningen en berekeningen door derden worden verstrekt, zal pas met de voorbereidende werkzaamheden worden begonnen wanneer de koper de tekeningen en berekeningen heeft ontvangen en goedgekeurd en dat schriftelijk aan verkoper heeft meegedeeld. Voor (de gevolgen van) onjuistheden in of het uitblijven van tekeningen en/of berekeningen van derden, is verkoper niet aansprakelijk.

VII. Leveringstijden.

VIII. Betaling en zekerheidsstelling.

IX. Annulering na opdrachtverlening.

Als koper nadat de overeenkomst is gesloten, om welke reden ook, de overeenkomst annuleert, moet hij dit schriftelijk aan verkoper melden. Koper is in dit geval verplicht om 30% van het op grond van de overeenkomst verschuldigde bedrag aan verkoper te betalen. Verkoper zal koper een factuur sturen en koper verplicht zich te betalen binnen 30 dagen na de factuurdatum. Het bepaalde onder VIII met betrekking tot wanbetaling door koper is van toepassing.

X. Eigendomsvoorbehoud.

Alle geleverde zaken blijven eigendom van de verkoper zolang de koper de verschuldigde koopprijs of enig ander door koper aan verkoper verschuldigd bedrag niet volledig heeft betaald. Koper is niet bevoegd de zaken die nog niet volledig zijn betaald, anders dan voor de gebruikelijke verwerking ervan, aan derden in eigendom over te dragen, de zaken door enige overeenkomst of handeling aan derden te verpanden of aan derden enig ander zekerheidsrecht in de ruimste zin van het woord te verschaffen. Als koper enige verplichting uit deze overeenkomst niet nakomt, is verkoper zonder verdere mededeling gerechtigd de geleverde zaken terug te nemen en de overeenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst ontbonden te achten. De verkoper behoudt daarbij het recht vergoeding te eisen van eventueel ontstane schade, gederfde winst en rente. Zolang enige afgeleverde zaak door een van de genoemde omstandigheden het eigendom van verkoper is gebleven, is verkoper gerechtigd zich van de toestand van de zaken op de hoogte te stellen. Koper machtigt verkoper hierbij onherroepelijk de plaats of de plaatsen waar de zaken zich bevinden te betreden en Ð zo nodig Ð de zaken daaruit te (doen) verwijderen om deze zaken weer tot zich (koper) te nemen.

XI. Overmacht.

Als overmacht gelden alle gebeurtenissen of omstandigheden die tot gevolg hebben dat van verkoper in redelijkheid niet verlangd kan worden dat hij zijn verplichtingen (tijdig) nakomt. Onder overmacht wordt onder meer verstaan: overheidsingrijpen, gebrek aan grondstoffen bij verkoper, fabrieks(vervoers-)storingen van welke aard ook, werkstaking, uitsluiting of gebrek aan personeel, vorstverlet, belemmeringen ten gevolge van abnormale weersomstandigheden, quarantaine, epidemie‘n, mobilisatie, staat van beleg of oorlog en alle belemmeringen die voortkomen uit maatregelen van organisatorische aard.

XII. Aansprakelijkheid.

XIII. Afwijkende bedingen.

Als bij de verkoop van bepaalde zaken van verkoper afkomstige bijzondere voorwaarden zijn overeengekomen, prevaleren deze bijzondere voorwaarden boven de onderhavige algemene bepalingen wanneer ze met elkaar in strijd zijn. Verder behouden deze algemene bepalingen hun gelding.

XIV. Geschillen.

Tussen koper en verkoper kunnen geschillen ontstaan over de aanbieding en/of (koop)overeenkomst of over de overeenkomsten die daaruit voortvloeien. Onder geschillen vallen ook die zaken die slechts een van de partijen als geschil beschouwt. Alle geschillen worden beslecht door arbitrage, overeenkomstig het Reglement van het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI), tenzij verkoper er de voorkeur aan geeft de zaak voor te leggen aan de bevoegde rechter. Als koper een geschil aanhangig wenst te maken tegen verkoper, dient hij dat schriftelijk aan verkoper te melden, waarna verkoper 14 dagen de tijd heeft om zijn voorkeur voor de gewone rechter schriftelijk uit te spreken. Doet verkoper dit niet, dan dient koper het geschil bij het NAI aanhangig te maken. Als het een vordering betreft die voor de Arrondissementsrechtbank aanhangig dient te worden gemaakt, verklaren partijen de rechtbank te Rotterdam bevoegd van de vordering kennis te nemen.

XV. Ontbinding.

De koper wordt geacht van rechtswege in verzuim te zijn wanneer hij niet, niet behoorlijk of niet tijdig voldoet aan enige verplichting die voor hem uit de overeenkomst voortvloeit. Koper is tevens in verzuim als hij nalaat enig factuurbedrag of gedeelte daarvan binnen de daarvoor gestelde termijn te voldoen, als zijn faillissement, surseance van betaling of liquidatie wordt uitgesproken en als hij onder beheer, bewind of curatele is/wordt gesteld. In al die gevallen heeft verkoper het recht, zonder enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst, de uitvoering van de overeenkomst op te schorten of de overeenkomst geheel of ten dele te ontbinden; de keuze is aan de verkoper. De verkoper is in deze gevallen niet gehouden tot enige schadevergoeding en behoudt zijn recht op schadevergoeding als gevolg van de wanprestatie van koper en op de ontbinding van de overeenkomst. Elke vordering die verkoper ten laste van koper heeft of krijgt, is dadelijk en ineens opeisbaar.

XVI. Toepasselijk recht.

Alle overeenkomsten waarop deze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van toepassing zijn, vallen onder het Nederlands recht.

XVII. Nietigheid.

Als een of meer van de onderhavige voorwaarden door wettelijke maatregelen en/of rechterlijke beslissing nietig of vernietigd zijn of worden, blijven de overige voorwaarden gelden.

XVIII. Inwerkingtreding.

De algemene voorwaarden zijn gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Dordrecht d.d. 22 augustus 2012 en zijn van kracht vanaf genoemde datum.

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2017